En af Alternativets grundlæggende værdier er gennemsigtighed. Jeg har derfor forsøgt at lave et lille “regnskab” for mit virke som regionsrådsmedlem i 2018. Jeg tager udgangspunkt i de tre bundlinjer, og så har jeg tilføjet noget om invitationer.
Den miljømæssige bundlinje
Jeg har lavet opgørelsen ud fra regionens rejseafregningssystem kombineret med min hukommelse, så der kan godt være mindre fejl og forglemmelser.
- 1 rejse til Bornholm – med fly – CO2-neutraliseret af flyselskabet (deltagelse i Folkemødet)
- 3 rejser til København – alle med tog (møder i Danske Regioner)
- 82 rejser til møder i regionen – 39 af dem var samkørsel eller tog, 24 kunne jeg cykle til og 19 af dem var jeg nødt til at køre i bil til alene (typisk pga. tidspres i forhold til at nå frem – ofte i forbindelse med flere møder samme dag i forskellige byer).
- 5 videomøder – introduktionsworkshops, hvor jeg ikke havde tid til at tage til Viborg
- Jeg har fået kørselsgodtgørelse (statens høje sats) for i alt 3.137 km. Det dækker over 2-3 ture med samkørsel i min bil og resten er de 19 ture, hvor jeg var nødt til at køre selv. Flere af mine alene-ture har jeg forsøgt at fylde bilen med GoMore, men det er ikke lykkedes at få nogen med på den måde.
Den sociale bundlinje
At jeg blev valgt til regionsrådet har naturligvis har haft stor betydning for, hvilke sociale fællesskaber, jeg indgår i.
Tidligere var meget aktiv som fodbolddommer, hvor jeg både var aktiv dommer og frivillig leder. Det er skåret helt ned, så i 2018 dømte jeg kun 2 kampe – 1 i foråret og 1 i efteråret.
Mit store fravær fra arbejde har betydning for hvilke opgaver, jeg har på mit arbejde. Mest konkret har det betydet, at jeg ikke længere repræsenterer Retten i Aarhus i en række tværgående udvalg og fora. Det er dejligt, at jeg dermed stort set er fri for rejsedage til København, men af og til savner jeg nogle af opgaverne og mine kolleger fra de andre retter.
Mit politiske arbejde påvirker også hvor meget, jeg er sammen med min familie. Jeg brugte dog også meget tid på politik, inden jeg blev valgt, og ændringerne i mit arbejde og mit næsten-stop som fodbolddommer har frigivet noget tid. Men der har også været konferencer og seminarer med overnatning, så alt i alt har jeg været mere væk hjemmefra, end jeg ville ønske.
Den økonomiske bundlinje
- Grundvederlag – 90.291 (reduceret pga. tabt arbejdsfortjeneste)
- Børnetillæg – 14.376
- Forretningsudvalg – 60.189
- Udvalg for nære sundhedstilbud – 26.415
- Udvalg for regional udvikling – 26.415
- Midlertidigt udvalg om kollektiv trafik – 13.207
Samlet vederlag før skat – 230.893 kr.
Jeg er blevet trukket i løn, når jeg har lavet politisk arbejde i arbejdstiden, og det er i alt blevet til 186.399 kr. Til gengæld har jeg fået udbetalt 136.418 kr. i tabt arbejdsfortjeneste fra regionen. I alt har jeg således en mistet indtægt på ca. 50.000 kr.
Det samlede resultat er dermed, at jeg har haft en indtægt på ca. 181.000 kr. før skat ved at være medlem af regionsrådet i Region Midtjylland.
Desuden dækker regionen ca. 6.000 til årligt til aviser. Jeg har valgt at få betalt digitale abonnementer på Jyllands-Posten, Berlingske og Aarhus Stiftstidende. I starten fik jeg også Jyllands-Posten på papir i weekenden, men i forbindelse med en prisstigning har jeg fravalgt papirudgaven.
Derudover har regionsrådsmedlemmer gratis adgang til en række kulturinstitutioner. Foruden Randers Regnskov, som jeg har besøgt et par gange med min familie, er der primært tale om museer.
Endelig sendte Messecenter Herning en julegave i form af to flasker rødvin. Dem har jeg tænkt mig at tage med til en fredagsbar i min lokalforening af Alternativet.
Invitationer
Som regionsrådsmedlem bliver jeg inviteret til mange forskellige arrangementer.
Det gælder blandt andet åbninger af udstillinger på forskellige museer – blandt andet i Den Gamle By, på Gammel Estrup, Holstebro Kunstmusseum og flere andre. Dem har jeg desværre ikke kunnet finde tid til at deltage i nogen af i 2018.
Jeg bliver også nogle gange inviteret til premiere på teaterforestillinger – blandt andet af Team Teatret i Herning og Teatret Katapult i Aarhus. Dem har jeg heller ikke benyttet mig af i 2018, men jeg tog imod invitationen til premieren på filmen om John Mogensen.
Messecenter Herning inviterede til at overvære en kamp under VM i ishockey og under VM i håndbold. Jeg tog, sammen med min hustru, imod invitationen til at se Danmark – Tunesien i håndbold.
Jeg bliver også løbende inviteret til indvielser af forskellige bygninger mv. Så vidt jeg husker deltog jeg i 2018 kun i en enkelt af dem – indvielsen af Skou Bygningen på Aarhus Universitet.