Uffe Elbæk: Staten skal hjælpe AUH

For ca. 10 år siden lavede staten og Region Midtjylland en aftale om finansiering af en kæmpe tilføjelse til det eksisterende hospital i Skejby. Oprindeligt var det planlagt at bruge 13 mia. kr., men regeringen besluttede at halvere budgettet. Det nye hospital endte med at koste 6,4 mia. kr., hvoraf staten har betalt 60% og regionen 40%.

Flytningen til det nye hospital er nu ved at være færdig, og det har vist sig, at udgifterne til at flytte blev ca. 1 mia. kr. Det er penge, som alle sammen skal tages fra driften af sundhedsvæsnet i Region Midtjylland, hvis ikke staten betaler noget af det. Det kan kun gøres ved massive besparelser.

Derudover krævede staten også, at AUH skal spare 8% på den løbende drift i forbindelse med indflytningen i det nye hospital – og at hele besparelsen får fuld virkning allerede i første år efter indflytningen. Et helt urimeligt krav, hvis I spørger mig.

Oven i købet har hospitalerne i 8-10 år været underlagt årlige besparelser på 2% (det såkaldte “produktivitetskrav”). Hvis der var en stigning i antallet af behandlinger på 3%, blev bevillingen kun sat op med 1%. Der er altså blevet skåret og sparet i meget stort omfang allerede.

Fra og med i år er 2%-kravet ændret til et krav om 0,5% mere produktion for samme penge, så der er altså stadig krav om mere effektivisering/besparelse. Men der mangler ressourcer – både til behandling og til omsorg og pleje!

Derfor er det så vigtigt, at sundhedsvæsnet både får tilført flere penge til den løbende drift, og at staten hjælper med at betale flytteregningen. Derfor er jeg rigtig glad for, at mit partis politiske leder i går slog fast, at Alternativet bakker op om det krav!

http://aarhus.lokalavisen.dk/nyheder/2019-05-23/Elb%C3%A6k-om-AUH-misere-Kommende-minister-skal-finde-en-l%C3%B8sning-5005173.html

Del indlæg

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på linkedin
LinkedIn
Del på email
Email