Parlamentarisk politik og “livspolitik”

Alternativet blev stiftet på en vision om at være en platform for alle former for bæredygtige omstilling. Det at skabe bæredygtig omstilling gennem parlamentarisk repræsentation, var kun tænkt som en ud af mange måder, vi skulle skabe forandringer.

Nogle af jer kan måske huske Uffe Elbæks illustration fra landsmøder for år tilbage, hvor det politiske parti var en af mange “ting” på den platform, Atlernativet skulle være. Vi har også forsøgt med et forlag, et nyhedsmedie (“Altivisten”) og forskellige andre tiltag.

Men vi må nok konstatere, at det var det politiske parti, vi brugte langt det meste af vores energi på. Den politiske leder brugt stort set alt sin energi på parlamentarismen, og hovedbestyrelser og lokalbestyrelser gjorde – set fra min stol – det også i meget høj grad.

Da jeg stillede op til posten som politisk leder i Alternativet i 2019, var det med et løfte om at arbejde både med parlamentarisk politik, og alt det andet politik, der er i vores hverdag – “livspolitik”, som Uffe på et tidspunkt kaldte det.

I år stillede Thor Clasen Jonasen så op til politisk leder i Alternativet med en ambition om at sætte fokus på livspolitikken. Fordi han, ligesom jeg, tror på, at Alternativet kan være mere end et parti. Vi kan også skabe bæredygtig omstilling gennem handlinger. Fælles handlinger. Handlinger, der gør en forskel, jo flere vi er, der gør det.

Thor har talt om en bæredygtig investeringsforening. Jeg har tænkt på et netværk for medlemmer er skolebestyrelser eller boligforeningsbestyrelser, som gerne vil gøre netop deres skole eller boligforening mere bæredygtige. Vi kan alle gøre en forskel de steder, vi færdes, og hvis vi går sammen, så får vi mere viden om mulighederne og dermed lettere til at handle.

Men hverken Thor eller jeg blev valgt til politisk leder. Formentlig fordi, de fleste medlemmer ikke så os som de rigtige til at løfte den parlamentariske del af den bæredygtige omstilling. Eller sagt på en anden måde, så var det ikke os, de troede på, kunne skaffe os vælgernes opbakning ved de kommende valg.

Til gengæld er der også virkelig mange, der har sagt, at de er enige i, at Alternativet også skal arbejde for bæredygtig omstilling andre steder end i Folketinget, kommunalbestyrelserne og regionsrådene. Derfor er vi nu en håndfuld, der har besluttet, at nu går vi i gang!

Derfor har vi “stiftet” Livspolitisk Netværk. Stiftet er måske så meget sagt, for indtil videre er består det af en møderække og en Gmail-konto. Vi mødes digitalt hver anden tirsdag aften i ulige uger. Det første møde er tirsdag d. 2. marts kl. 19.30 til 20.30 på zoom. Netværket er, naturligvis, åbent for alle.

Vi vil selvfølgelig holde god kontakt med Franciska Rosenkilde, Torsten Gejl og Alternativets øvrige folkevalgte, samt hovedbestyrelsen, politisk forum, sekretariatet, osv., så vi kan få mest mulig synergi og samarbejde om vores fælles mål.

Vi kommer til at udvikle arbejdeformen henad vejen, så vi kan ikke lige nu sige, hvordan det i praksis kommer til at foregå. Jeg kan dog sige, at jeg selv drømmer om, at tirsdagsmøderne bliver en slags koordinationsmøder, hvor man kan mødes og få en indledende sparring om sine projekter. Derefter forestiller jeg mig, at projekterne skal køre for sig i mindre projektgrupper eller lignende, og så kan man af og til vende tilbage til tirsdagsmødet for yderligere sparring efter behov. Men vi må se, hvordan det udvikler sig.

Hvis du gerne vil være med, så meld dig til på livspolitik@gmail.com.

Del indlæg

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på linkedin
LinkedIn
Del på email
Email